Eigenwijze kaasmakers
woensdag 30 mei 2018
U kent ze wel die uitdrukkingen: “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan” of “er stroomt (zee)water door z’n aderen” , als iemand al heel z’n leven op het water werkt. Zelf denk ik wel eens, bij ons stroomt er melk door de aderen. Wat kunnen we met het prachtige ingrediënt (geiten)melk maken? Zo denken we hier. Nu een tipje van sluier als het om onze kaas gaat.
Een recept dat maar één keer is weggegeven
Toen wij bij de oprichting van de Mèkkerstee (wanneer dat was zullen we u ook nog eens vertellen) voor het eerst kaas gingen maken van onze eigen geitenmelk, kregen wij van een markante persoonlijkheid uit de kaaswereld een uniek recept voor het maken van geitenkaas in handen. Hij werkte al zijn hele leven met kaas en kaasapparatuur en wist wat lekkere kaas was. Het recept was van een kaasmaker die vanwege zijn leeftijd ging stoppen. Onze vriend, die deze kaasmaker goed kende, wilde dit maar één keer weggeven, en hij gunde het ons! Dit recept hebben wij tot op de dag van vandaag niet veranderd vanwege het uitstekende resultaat!
Wie bepaalt wat ‘uitstekend’ is?
U denkt: wie bepaalt eigenlijk wat uitstekend is? Dat bent u! U als consument bepaalt wat lekker is, niet wij. En dat hebben we gemerkt aan de reacties in al die tijd dat wij kaas maken. In onze winkel maar ook vanuit heel het land en daarbuiten waar onze kaas verkocht wordt. Daarnaast zijn er ook kaaskeuringen, Hollandse, maar ook buitenlandse kaaskeuringen waar we met onze kaas grote prijzen hebben gewonnen. Echt een verhaal apart, maar daar komen we later wel eens op terug.
Het is meer dan geitenkaas wat de klok slaat
Misschien denkt u dat er maar één soort kaas gemaakt wordt op de Mèkkerstee, en dat is geitenkaas. Het meeste is inderdaad geitenkaas wat wij maken. Maar er is ons in de achterliggende jaren regelmatig gevraagd om van andere soorten melk ook kaas te maken. Nu, dat hebben we gedaan. En dat op onze “eigen-wijze”. Het moest immers wel voldoen aan de eisen die we onszelf opleggen. De kaas moet smedig (romig en niet droog) zijn, en vol van smaak, dicht bij de natuur, dus zo min mogelijk toevoegingen en bewerkingen. Achter het hoofdingrediënt, de melk, moet een verhaal zitten.
Geen “één pot nat” kaas op de Mèkkerstee
Dus geen “één pot nat” kaas, daar worden er al genoeg van gemaakt door grote fabrieken. Liefst ook een biologische of duurzame achtergrond. In onze winkel liggen ze allemaal uitgestald: Jerseykaas (koekaas), Biostee koekaas, Groene Oorsprong koekaas, Schapenkaas, Halfzachte geitenkazen (extra zacht, heerlijk voor op toast en bij de borrel). Stuk voor stuk kazen waar met bezieling aan gewerkt is. De verhalen achter al deze kazen gaan we u zeker nog uit de doeken doen.
U komt ze maar alvast bekijken (ja, het is al heerlijk om er naar te kijken) maar zeker ook proeven, en dan proberen zonder kaas naar huis te gaan, dat zal moeilijk worden. Maar dat geeft niet, kaas draagt wat ons betreft bij aan een gezonde voedingspatroon, en u kunt het eten met de gedachte: deze kaas wordt met passie en met eerlijke ingrediënten gemaakt.
Tot ziens!
Met een vriendelijke groet,
Piet